“Ακολουθώντας τον μίτο της Αριάδνης”

ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ ΛΥΓΙΑΣ – ΚΑΡΥΩΤΩΝ 1986 – 202_

“Ακολουθώντας τον μίτο της Αριάδνης”.

 

1986                    Απόφαση Νομάρχη Λευκάδας που πραγματοποιήθηκε ο «Καθορισμός ορίων, όρων και περιορισμών δόμησης στους οικισμούς Ν.Λευκάδας», όπου εντάσσεται και ο οικισμός Λυγιάς – Καρυωτών – Σπασμένης Βρύσης.

1992                  Αποφ. Νομάρχη Λευκάδας   που πραγματοποιήθηκε η «Έγκριση ρυμοτομικού σχεδίου των οικισμών Λυγιάς – Καρυωτών – Σπασμένης Βρύσης, ∆. Λευκάδας, Ν. Λευκάδας».

2001                   Αποφ. Σ.Τ.Ε. που ακύρωσε την ανωτέρω Αποφ. Νομάρχη Λευκάδας έγκρισης Ρυμοτομικού Σχεδίο

2012                   Η υπογραφείσα σύμβαση, σύμφωνα με την  Απόφαση ανάθεσης του ∆ημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας και η υποκατάσταση του αναδόχου με Απόφαση Οικονομικής Επιτροπής ∆. Λευκάδας το 2019

02-05-2019        Ανάρτηση της μελέτης επανέγκρισης Ρυμοτομικού Σχεδίου οικισμών Λυγιάς –Καρυωτών (Σπασμένη Βρύση) ∆. Λευκάδας και οι ενστάσεις που υποβλήθηκαν επί αυτής.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις ως άνω διατάξεις, το Ρυμοτομικό Σχέδιο των οικισμών Λυγιάς – Καρυωτών –Σπασμένης Βρύσης, ∆. Λευκάδας, Ν. Λευκάδας που είχε εγκριθεί με την σχετική Απόφαση Νομάρχη Λευκάδας και ακυρώθηκε από το . Σ.Τ.Ε , ως διοικητική πράξη που έχει εκδοθεί από αναρμόδιο όργανο, είναι δυνατό να επανεγκριθεί με τροποποιήσεις στο αρχικό περιεχόμενο.

Λόγω της σοβαρότητας του έργου και της ομηρίας που προκαλείται  αναπτυξιακά και κοινωνικά ( εξαιτίας των πολλών χρονών καθυστέρησης του ), το Γραφείο της Κοινότητα Κατούνας θα   είναι ανοικτό  για ενημέρωση  στους ενδιαφερόμενους κατοίκους την

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 8-3-2020

10 – 12.00 π.μ. & 17.00 – 19.00 π.μ.

 

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΘΕΩΡΗΣΗ

Στη διεθνή πρακτική, τα σχέδια χρήσεων γης αποτελούν από τα κύρια συστατικά του πολεοδομικού σχεδιασμού .Το ζήτημα των χρήσεων γης απασχολεί σημαντικά τη διεθνή πολεοδομική έρευνα, καθώς θεωρείται ότι καθορίζει τις κοινωνικές συνθήκες ανάπτυξης της πόλης, με τη χωροθέτηση των αστικών λειτουργιών και την αλληλεπίδρασή τους.

Γενικά, οι χρήσεις γης (Σερράος, 2015):

  • συγκροτούν τη λειτουργική δομή ενός οικισμού
  • συγκροτούν τα κέντρα των οικισμών,
  • οργανώνουν την κοινωνική ζωή και συγκροτούν κοινωνικούς χώρους,
  • επηρεάζουν την αισθητική του δομημένου χώρου,
  • καθορίζουν τις ποιότητες του αστικού χώρου,
  • διαμορφώνουν τις συνθήκες εκμετάλλευσης της γης,
  • επηρεάζουν σημαντικά τις αξίες γης,
  • επηρεάζουν την ασφάλεια στον οικιστικό ιστό,
  • διαμορφώνουν το πλέγμα των αστικών μετακινήσεων,
  • διαμορφώνουν τις περιβαλλοντικές συνθήκες στο χώρο.

«Σχέδια Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων» (ΣΟΑΠ) Τα σχέδια αυτά προορίζονται για πόλεις ή τμήματά τους αλλά και για ευρύτερες αστικές περιοχές «που παρουσιάζουν κρίσιμα προβλήματα αναπτυξιακής υστέρησης, κοινωνικής και οικονομικής συνοχής, περιβαλλοντικής υποβάθμισης και ποιότητας ζωής» και «επιδιώκουν την βελτίωση των υποδομών, κοινωνικών εξυπηρετήσεων, αντιμετώπιση της ανεργίας, την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, την αρμονική διάρθρωση των χρήσεων γης, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και γενικά την κοινωνική, οικονομική, περιβαλλοντική και πολιτισμική αναζωογόνηση των πόλεων και των ευρύτερων αστικών περιοχών.» Η πρωτοβουλία για την κατάρτιση των ΣΟΑΠ ανήκει στο ΥΠΕΚΑ ή στην Περιφέρεια. Το ΣΟΑΠ επιπλέον, είναι και μηχανισμός άντλησης χρηματοδότησης για την χαρακτηριζόμενη περιοχή.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *