Παραπληροφορώ – Αποδομώ – Κυβερνώ

Πρωτογενής παράγωγη
Καταγραφή αλιευτικού τομέα  
Ιστορικό αρχείο Κοινότητας Κατούνας 

Η Κοινότητα Κατούνας παρουσιάζει μια καταγραφή του αλιευτικού της τομέα, τις αλληλεπιδράσεις του με το περιβάλλον  και την ανάπτυξη που ερχόταν  .
Αφήνοντας στον αναγνώστη – κάτοικο  την κριτική σκέψη

Έτος 1960 – 70

Γρι – Γρι

ΚΑΡΜΗΛΙΟΣ Οικ. Γιωργάκη Ε. (Τζανόλη) ,  ΣΟΥΤΑΣ Οικ. Γουρζή Α. ( Τεμπέλη ) ,  ΣΟΦΙΑ Οικ. Μπάλτσα Φ. ( Μπαλτσαίοι ) Γρι-γρι ημερός

Τράτες

Γαράφο Οικ. Λογοθέτη ( Αντρείας )  Τσολιάς  Οικ. Λογοθέτη (Σπερνέων)  ,
ΑΓ Σπυρίδωνας
Οικ. Φωτεινού( Κορνάκλας )  Ελευθερία Οικ. Λογοθέτη ( Μούλος ),
Άγιος Ιωαννης  Οικ. Κολλόκα ( Φερδελής ),  Κοκκίνο Οικ. Λογοθέτη ( Μπγίστος ),
Βασανιάρο Οικ. Γουρζή ( Τεμπέλης ) ,  Άγιος Αντρέας Οικ. Κοντοπρία ( Μπουρλούφης ),
ΑΓ. Αντώνιος  Οικ. Γεωργάκη ( Τζανολέοι ), Παναγία  Οικ. Φωτεινού  ( Τσιτσιρώνης ),
Κρεμέας  Οικ. Καββαδά  ( Κακαφλός – Λιάτσος )

Έτος 1975

Σύνολο εργαζόμενων αλιέων 130 ( Ερασιτέχνες 8 ) σε συνολικό πληθυσμό 370 ατόμων

Σύνολο σκαφών 45 ( Μηχανοκίνητα 22 )

 1980 – 2000

Σύνολο εργαζόμενων αλιέων 200 ( Ερασιτέχνες 10 ) σε συνολικό πληθυσμό 400 – 700 ατόμων

Γρι- Γρι 

Αθανάσιος  Γουρζής Ι. ( Γκράς )  – Φανερωμένη Γουρζής Γ. ( Γάκιας )  – Δημήτριος  Κολλόκας Π. ( Μαρνάγιας )  – Μάκης Γουρζής Ν. ( Γιάς )   – Αγ Παρασκευή Οικ. Γεωργάκη Ε. ( Τζανωλέοι )   –  Γεροχρήστος Φωτεινός Σ. (Μούσας )   – Ευαγγελίστρια  Γεωργάκης Σ. ( Στεφανής )  – Αγ Γεώργιος Καββαδάς Κ. ( Κοσταμπλάς )

Ανεμότρατες
(Αθανάσιος , Φανερωμένη .Κατερίνα  ) , Τράτες ( 4 )

Έτος 2020
2 Γρι – Γρι  Κ.Νικήτας Γουρζής Ν. ( Γιάς ) , Γεροχρήστος  Φωτεινός Δ. ( Καγκελάρης ) – 1 Ανεμότρατα  Φανερωμένη Γουρζής Γ. ( Γάκιας )  – 1 Τράτα  Αρτεμισία  Οικ. Λογοθέτη ( Μπαφνέοι ) – Παράκτιοι αλιείς ( 6 )

Ιχθυαλιεύματα

Έτος 1972          500.000 χγρ

Έτος 1978     1.800.000 χγρ

Έτος 1882     1.200.000 χγρ

Έτος  1990     2.100.000 χγρ

Βέλτιστη παραγωγή 1985 – 1995 μέσος όρος παραγωγής ετησίως 1.000.000 χγρ
Η διανομή των αλιευμάτων γίνονταν χωρίς μεσάζοντες , μεγάλος αριθμός ντόπιων πωλητών ( Μανάβηδων ) με μικρά ψυγεία  εφοδίαζαν καθημερινά  τη ορεινή Λευκάδα και τη δυτική Αιτωλοακαρνανία
Οι παραγωγές ήταν τέτοιες ώστε να παρέχουν στους εργαζόμενους ένα αξιοπρεπέστατο μεροκάματο και να παρέχουν ακόμη ένα τροφικό αγαθό σχεδόν τσάμπα στην ενδοκοινοτική κατανάλωση

Ένας από τους  τόπους αλίευσης είναι ο κόλπος Δρεπάνου με δυο εισόδους,  το δίαυλο Λευκάδος με ισχυρό ρευματισμό ( Μπασά – Βγαλσά ) και ανοιχτό  στο Νότο Ακρ. Γέρακα σε απόσταση 5 μιλίων
Η δυναμική ανάπτυξης ήταν τέτοια ώστε να δημιουργηθούν παράλληλες εργασίες,  όπως πάστωμα,  βιοτεχνίες κατάψυξης, παγοποιία  κ.ά

Ιχθυοπανίδα μη αλιεύσιμων

Στην ακροθαλασσιά του κόλπου,  πλήθος Αχινών – Πεταλίδων – Φωσφοριτών , Πίνες , Καλόγνωμοι , Σφουγγάρια , Γαρίδες,  Καβούρια, Ψωλιόγκοι , Αστερίες, Ανεμώνες,  Κοράλλια, και  κάθε λογής  μικρά ψάρια

ΠΛΗΡΟΦΟΡΩ

Η εποχή Rooms to let προ των πυλών

Στα ‘50s οι τουρίστες ήταν γύρω στους 30.000, το 1961 ξεπέρασαν το 1.000.000, με σήμερα να φτάνουν τα 33.000.000 .

Η πρώιμη εποχή του τουρισμού περιελάμβανε επισκέπτες που αφομοίωναν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής,  συνδέοντας την πρωτογενή παραγωγή με το αγοραστικό κοινό . Προϊόντα τοπικής παραγωγής συνέδεαν απόλυτα την πρωτογενή παραγωγή με τους επισκέπτες, δημιουργώντας το πρώτο μύθο  << Ελληνική φιλοξενία και κουζίνα >>

2007      ΕΛΣΤΑΤ   Οι επισκέπτες συγκεντρώνονται στις περιοχές που υπάρχει η μεγαλύτερη προσφορά. Οι περιοχές αυτές είναι η πόλη της Λευκάδας, ο Άγιος Νικήτας, η Νικιάνα και η Λυγιά της δημοτικής ενότητας Λευκάδας, το Νυδρί της δημοτικής ενότητας Ελλομένου και η Βασιλική της δημοτικής ενότητας Απολλωνίων.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για το έτος 2008, οι συγκεκριμένες περιοχές δέχθηκαν 67.149 αφίξεις από το σύνολο των 83.825.
Για το έτος 2008, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων φθάνει τις 230.701 από το σύνολο των 301.427 και για το έτος 2009 τις 257.873 από το σύνολο των 319.597

12 Αυγούστου 2017 Δήμαρχος Λευκάδος  << Ωστόσο φέτος που η κίνηση στο νησί αποτελεί ρεκόρ για όλα τα χρόνια που υπάρχει η Λευκάδα ως τουριστικός προορισμός, ένα νούμερο τουλάχιστον 150.000 τουριστών που είναι επάνω στο νησί >>.Το 80% η πόλη της Λευκάδας, ο Άγιος Νικήτας, η Νικιάνα και η Λυγιά , το Νυδρί  και η Βασιλική σύνολο 120.000 άτομα  Σε συνολικό πληθυσμό νησιού 25.720 ΕΛ.ΣΤΑΤ. 2011

Τουριστική μονοκαλλιέργεια 2010-20

Σε διάστημα μικρότερο από 10 χρόνια τα τοπικά προϊόντα  αντικαταστάθηκαν από Ντομάτα Ολλανδίας, πατάτα Αιγύπτου, λάδι Ιταλίας ,
το φρέσκο καλαμάρι του όρμου Δρεπάνου, αντικαταστάθηκε από κατεψυγμένο Ινδίας, η Μαρίδα της τράτας , ο Γαύρος των γρι-γρι ,η τσιπούρα ,η σαρδέλα κ.ά

Η έλλειψη οργάνωσης  – ενημέρωσης στους Αλιεργάτες – Ιδιοκτήτες,  οδήγησε σε ανεξέλεγκτη ατομική πρωτοβουλία. Η μη συλλογική επένδυση σε μεταφορές , συντηρήσεις , εκσυγχρονίσεις αύξησε το κόστος κατακόρυφα .Τα σωματεία υποβαθμίστηκαν , και το τεχνικό όνειρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαξίωσε τα πάντα .

Οι 1.000.000 δρχ ( 2.500  €)  στις 25 ημέρες εργασίας αντικαταστάθηκαν από τη σύγχρονη κοινωνική παρότρυνση –Μάθε παιδί μου γράμματα μη σε φάει η θάλασσα !

2020
Κανείς εγχώριος  αλιεργάτης ! Οι κοινωνία επέλεξε ,  τετράμηνα ,  μισθούς των 400 € ,Πλήθος εποχικών εργατών δίμηνης απασχόλησης.
Η έλλειψη ποσότητας ψαριών, αύξησε κατακόρυφα την τιμή πώλησης και οδήγησε τις νέες άδειες των παράκτιων αλιέων να αποδημούν το ψάρεμα , αφήνοντας τα μανιωμένα δίχτυα, ολημερίς απλωμένα ,  φράζοντας τις διόδους διέλευσης των ψαριών.
Η πίεση της  τιμής του ψαριού ,  ανάπτυξε μη περιβαλλοντολογικές τεχνικές , πέτρες δεμένες με πλαστικούς σπάγκους  αφήνονταν στο βυθό , δημιουργώντας δάση αιωρουμένων πλαστικών σπάγκων .

Η Παραπληροφόρηση ρωτά  – Πως θα καλύπταμε τις ανάγκες  ?

Γεωργική στατιστική κοινότητας Κατούνας

1985    Λεμόνια 30.000 χγρ- Ντομάτες ποτιστικές 96.000 χγρ, Πατάτες 152.000 χγρ

Αροτραίες εκτάσεις 238 στρέμματα,  Λαχανόκηποι 90 στρέμματα,  Δεντρώδης καλλιέργειες 4.452 στρέμματα

2012  Αροτραίες 30 στρέμματα, λαχανόκηποι 10 στρέμματα ………

ΠΛΗΡΟΦΟΡΩ

Αποχέτευση Κοινότητας

Σωλήνες τοποθετημένες στο κεντρικό δρόμο, ανενεργές για πάνω από 20 χρόνια, δεκάδες εκατομμύρια σε μελέτες και τεχνικά προγράμματα φτάνουν πάντα στο ίδιο σημείο ,δηλ. απορροφητικοί  βόθροι !
Δεκαετία 70-80  επέκταση ορίων οικισμού Λυγιάς .
Οικοδόμηση κατοικιών με απορροφητικούς βόθρους σε 7 μέτρα υψόμετρο απ’ τη θάλασσα.
1980 -2020 υπέρμετρη οικοδομική ανάπτυξη ταυτόχρονα με ολοένα νέους απορροφητικούς βόθρους. Η έλλειψη  κοινωνικής συνοχής  οδηγεί σε διάφορες επινοήσεις αδειάσματος,  μοτέρ σε χωράφια, σε σούδες, απευθείας στη θάλασσα !

Βιολογικός καθαρισμός Λευκάδος. Λύματα 150.000 ανθρώπων ημερησίως σε ένα υπολειτουργούντα βιολογικό, σχεδιασμένο για 30.000 κατοίκους,  Τελικός αποδέκτης σε λάθος σημείο με ισχυρά ρεύματα προς το κόλπο Δρεπάνου
Λόφοι σκουπιδιών στις παρυφές του διαύλου.

https://www.wwf.gr/images/pdfs/TourismLow.pdf

Ο τουριστικός τομέας συνδέεται με τη διάθεση αποβλήτων στο υδάτινο περιβάλλον είτε από τις τουριστικές εγκαταστάσεις, είτε από τις δραστηριότητες των τουριστών, η οποία οδηγεί σε ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα, επηρεάζοντας τα οικοσυστήματα και τη δημόσια υγεία (Kotios et al., 2009).
Σημαντική πίεση λόγω αποβλήτων δέχονται οι ακτές και ο θαλάσσιος χώρος, καθώς πολλές τουριστικές μονάδες μολύνουν τα ύδατα, ρίχνοντας ακατέργαστα λύματα στη θάλασσα, βλάπτοντας τα υδρόβια φυτά και την υδρόβια πανίδα (Ηγουμενάκης κ.ά., 1998, Ανδριώτης, 2005, Καρβουνής και Γεωργακέλλος, 2003).

Παραλιακό μέτωπο Λυγιάς 

Πάνω από 2 χιλιόμετρα παραλιακού μετώπου με Σπιάντζες-Παραλίες  έχουν συρρικνωθεί σε 500 μέτρα εξαιτίας κάθε λογής κατασκευής
( αυτοσχέδιοι μόλοι , κακοσχεδιασμένοι παραλιακοί δρόμοι , επιχωματώσεις κ.ά) .Οδήγησαν σε αλλοίωση του φυσικού παραλιακού περιβάλλοντος .
70 εκ Λυματολάσπη καταγράφετε στο λιμάνι και πέριξ αυτού ( Υδροναύτες 2014 )

Ερασιτεχνική Αλιεία

2010-2020  Στο υπέροχο μοντέλο του Καπιταλισμού !  Σκοτώνω τον ελεύθερο χρόνο μου, αλιεύοντας υπερπολλαπλάσιες ποσότητες  απ’ τις ανάγκες μου .
Μεγάλα σκάφη με τεχνολογίες ανίχνευσης  ψαριών, ψαρεύουν στο αναπαραγωγικό κόλπο του Δρεπάνου μεγάλες ποσότητες καλαμαριών και Τσιπούρας  .
Ο γόνος των καλαμαριών για πολλά χρόνια αποτελούσε σημείο αναφοράς του επιτυχημένου ερασιτέχνη ψαρά, 30 φώτα δέσποζαν  καθημερινά στον όρμο του Δρεπάνου υπεραλιεύοντας ΧΩΡΙΣ την ανάγκη κατανάλωσης ή  πώλησης .

Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ)

Η ανάγκη αλλαγής του αναποτελεσµατικού πλαισίου διαχείρισης των αλιευτικών πόρων της χώρας µας βρίσκεται στο επίκεντρο των προτάσεων και του Κωνσταντίνου Στεργίου, διευθυντή του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Ωστόσο, αντί να δηµιουργήσει έναν επαρκή µηχανισµό αλιευτικού ελέγχου,  η Ελλάδα, µε το νόµο 4256/2014, κατάργησε την ερασιτεχνική άδεια αλιείας, τη στιγµή που στη Γερµανία, για παράδειγµα, όλοι οι επίδοξοι ερασιτέχνες αλιείς περνούν από υποχρεωτικές εξετάσεις ιχθυολογίας και προστασίας των θαλασσών.«Η γιγαντωµένη και ανεξέλεγκτη ερασιτεχνική αλιεία αδειάζει τις ελληνικές θάλασσες. Τα ερασιτεχνικά αλιευτικά σκάφη φθάνουν τις 400.000. Κανείς δεν γνωρίζει τον πραγµατικό τους αριθµό.

Η απελευθέρωση της ερασιτεχνικής αλιείας κάνει τα πράγµατα ακόµη χειρότερα.
Στις βόρειες Κυκλάδες, τα αποθέµατα ειδών όπως η σκορπίνα, το φαγγρί, ο αστακός και ο σαργός έχουν µειωθεί κατά 80%.
Υπάρχει η δυνατότητα όλοι να αλιεύουν παράνοµα. Ακόµα και η εγκατάσταση του Συστήµατος Δορυφορικής Παρακολούθησης (VMS) των επαγγελµατικών αλιευτικών σκαφών είναι ατελής, καθώς παραβιάζεται από συγκεκριµένα λογισµικά.

ΑΠΟΔΟΜΩ

 

ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΛΙΕΥΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ

https://koinotitakatounas.gr/2019/11/11/miosi-tis-alievtikis-ikanotitas/

O συνολικός αριθμός των ελληνικών αλιευτικών σκαφών μειώθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, και συνεχίζει να μειώνεται έως και σήμερα. Γενικά, η αριθμητική μείωση του ελληνικού στόλου κατά τα προηγούμενα έτη οφειλόταν κυρίως στην έξοδο αλιευτικών σκαφών με οικονομική ενίσχυση, στο πλαίσια εφαρμογής του Κανονισμού του Συμβουλίου (ΕΚ) 1198/2006.

Κατά το έτος 2017 ενεργοποιήθηκε η πρόβλεψη του ΕΠΑΛΘ 2014 – 2020 για την οριστική παύση αλιευτικών δραστηριοτήτων, με την προκήρυξη του σχετικού Μέτρου, σύμφωνα και με τα όσα προβλέπει το Σχέδιο Δράσης που υποβλήθηκε με την Έκθεση Στόλου έτους 2016, και την ένταξη σημαντικού αριθμού σκαφών.

 

 

 

 

You may also like...

1 Response

  1. giorgos says:

    Επιτέλους έστω καί καθυστερημένα, έγινε κατανοητό ό,τι ή αλιεία (όταν διεξάγεται σωστά) αποτελεί πηγή ανάπτυξης καί ισσοροπίας τής φύσης καί όχι αιτία καταστροφής καί υποβάθμισης όπως προσπάθησαν νά μάς πούν εμμέσως πλήν σαφώς οί Μ.Κ.Ο. πού ήρθαν κατά καιρούς εδώ, ¨”ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ” καί “Ι.ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΥ”.
    Κάποιοι , τά λέγαμε από τότε αυτά , αλλά δυστυχώς τότε γίναμε οί κακοί…
    Δέν πειράζει , κάλιο αργά παρά ποτέ. Οπως λέει καί ό σοφός λαός .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *