Το παρελθόν είναι φάρος, όχι λιμάνι.

Το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε τη θέση του για το νέο σύστημα αλιευτικών ελέγχων, με την οποία θα καθίσει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο της ΕΕ με σκοπό την αναθεώρηση των κανόνων που διέπουν τις αλιευτικές δραστηριότητες στην ΕΕ από το 2010.
Και ποια είναι αυτή; Ζητούν υποχρεωτική χρήση κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης σε σκάφη, που φαίνεται ότι δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες, να τιμωρούνται και οι ερασιτέχνες αλιείς, που δεν σέβονται τα μέτρα της ΕΕ ή τους αλιευτικούς κανόνες και πληροφορίες για την προέλευση αλιευμάτων σε όλο το μήκος της διατροφικής αλυσίδας, συμπεριλαμβανομένων των επεξεργασμένων και εισαγόμενων προϊόντων.

Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθετική πρόταση, οι επιχειρήσεις θα έχουν στη διάθεσή τους 4 χρόνια αφού τεθούν σε ισχύ οι νέοι κανόνες για να εξοπλίσουν τα σκάφη τους με τις νέες απαιτούμενες τεχνολογίες.
Πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

 

 

 

Πρωτογενής παράγωγη
Καταγραφή αλιευτικού τομέα
Ιστορικό αρχείο Κοινότητας Κατούνας

 

Παραπληροφορώ – Αποδομώ – Κυβερνώ

Έτος 1960 – 70

Γρι – Γρι

ΚΑΡΜΗΛΙΟΣ Οικ. Γιωργάκη Ε. (Τζανόλη) ,  ΣΟΥΤΑΣ Οικ. Γουρζή Α. ( Τεμπέλη ) ,  ΣΟΦΙΑ Οικ. Μπάλτσα Φ. ( Μπαλτσαίοι ) Γρι-γρι ημερός

 

Τράτες

Γαράφο Οικ. Λογοθέτη ( Αντρείας )  Τσολιάς  Οικ. Λογοθέτη (Σπερνέων)  ,
ΑΓ Σπυρίδωνας
 Οικ. Φωτεινού( Κορνάκλας )  Ελευθερία Οικ. Λογοθέτη ( Μούλος ),
Άγιος Ιωαννης  Οικ. Κολλόκα ( Φερδελής ),  Κοκκίνο Οικ. Λογοθέτη ( Μπγίστος ),
Βασανιάρο Οικ. Γουρζή ( Τεμπέλης ) ,  Άγιος Αντρέας Οικ. Κοντοπρία ( Μπουρλούφης ),
ΑΓ. Αντώνιος  Οικ. Γεωργάκη ( Τζανολέοι ), Παναγία  Οικ. Φωτεινού  ( Τσιτσιρώνης ),
Κρεμέας  Οικ. Καββαδά  ( Κακαφλός – Λιάτσος )

 

Έτος 1975

Σύνολο εργαζόμενων αλιέων 130 ( Ερασιτέχνες 8 ) σε συνολικό πληθυσμό 370 ατόμων

Σύνολο σκαφών 45 ( Μηχανοκίνητα 22 )

 1980 – 2000

Σύνολο εργαζόμενων αλιέων 200 ( Ερασιτέχνες 10 ) σε συνολικό πληθυσμό 500 – 700 ατόμων

Γρι- Γρι 

Αθανάσιος  Γουρζής Ι. ( Γκράς )  – Φανερωμένη Γουρζής Γ. ( Γάκιας )  – Δημήτριος  Κολλόκας Π. ( Μαρνάγιας )  – Μάκης Γουρζής Ν. ( Γιάς )   – Αγ Παρασκευή Οικ. Γεωργάκη Ε. ( Τζανωλέοι )   –  Γεροχρήστος Φωτεινός Σ. (Μούσας )   – Ευαγγελίστρια  Γεωργάκης Σ. ( Στεφανής )  – Αγ Γεώργιος Καββαδάς Κ. ( Κοσταμπλάς )

Ανεμότρατες
(Αθανάσιος , Φανερωμένη .Κατερίνα  ) , Τράτες ( 4 )

Έτος 2020

2 Γρι – Γρι  Κ.Νικήτας Γουρζής Ν. ( Γιάς ) , Γεροχρήστος  Φωτεινός Δ. ( Καγκελάρης ) – 1 Ανεμότρατα  Φανερωμένη Γουρζής Γ. ( Γάκιας )  – 1 Τράτα  Αρτεμισία  Οικ. Λογοθέτη ( Μπαφνέοι ) – Παράκτιοι αλιείς ( 6 )

Ιχθυαλιεύματα

Έτος 1972          500.000 χγρ

Έτος 1978     1.800.000 χγρ

Έτος 1882     1.200.000 χγρ

Έτος  1990     2.100.000 χγρ

Βέλτιστη παραγωγή 1985 – 1995 μέσος όρος παραγωγής ετησίως 1.000.000 χγρ
Η διανομή των αλιευμάτων γίνονταν χωρίς μεσάζοντες , μεγάλος αριθμός ντόπιων πωλητών ( Μανάβηδων ) με μικρά ψυγεία  εφοδίαζαν καθημερινά  τη ορεινή Λευκάδα και τη δυτική Αιτωλοακαρνανία
Οι παραγωγές ήταν τέτοιες ώστε να παρέχουν στους εργαζόμενους ένα αξιοπρεπέστατο μεροκάματο και να παρέχουν ακόμη ένα τροφικό αγαθό σχεδόν τσάμπα στην ενδοκοινοτική κατανάλωση

Ένας από τους  τόπους αλίευσης είναι ο κόλπος Δρεπάνου με δυο εισόδους,  το δίαυλο Λευκάδος με ισχυρό ρευματισμό ( Μπασά – Βγαλσά ) και ανοιχτό  στο Νότο Ακρ. Γέρακα σε απόσταση 5 μιλίων
Η δυναμική ανάπτυξης ήταν τέτοια ώστε να δημιουργηθούν παράλληλες εργασίες,  όπως πάστωμα,  βιοτεχνίες κατάψυξης, παγοποιία  κ.ά

Ιχθυοπανίδα μη αλιεύσιμων

Στην ακροθαλασσιά του κόλπου,  πλήθος Αχινών – Πεταλίδων – Φωσφοριτών , Πίνες , Καλόγνωμοι , Σφουγγάρια , Γαρίδες,  Καβούρια, Ψωλιόγκοι , Αστερίες, Ανεμώνες,  Κοράλλια, και  κάθε λογής  μικρά ψάρια

ΑΠΟΔΟΜΩ 

Πάνω από 2 χιλιόμετρα παραλιακού μετώπου με Σπιάντζες-Παραλίες  έχουν συρρικνωθεί σε 500 μέτρα εξαιτίας κάθε λογής κατασκευής
( αυτοσχέδιοι μόλοι , κακοσχεδιασμένοι παραλιακοί δρόμοι , επιχωματώσεις κ.ά) .Οδήγησαν σε αλλοίωση του φυσικού παραλιακού περιβάλλοντος .
70 εκ Λυματολάσπη καταγράφετε στο λιμάνι και πέριξ αυτού ( Υδροναύτες 2014 )

Ερασιτεχνική Αλιεία

2010-2020 Το υπέροχο μοντέλο του Καπιταλισμού !  Σκοτώνω τον ελεύθερο χρόνο μου, αλιεύοντας υπερπολλαπλάσιες ποσότητες  απ’ τις ανάγκες μου .
Μεγάλα σκάφη με τεχνολογίες ανίχνευσης  ψαριών, ψαρεύουν στο αναπαραγωγικό κόλπο του Δρεπάνου μεγάλες ποσότητες καλαμαριών και Τσιπούρας  .
Ο γόνος των καλαμαριών για πολλά χρόνια αποτελούσε σημείο αναφοράς του επιτυχημένου ερασιτέχνη ψαρά, 30 φώτα δέσποζαν  καθημερινά στον όρμο του Δρεπάνου, υπεραλιεύοντας ΧΩΡΙΣ την ανάγκη κατανάλωσης ή  πώλησης .

Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ)

Η ανάγκη αλλαγής του αναποτελεσματικού πλαισίου διαχείρισης των αλιευτικών πόρων της χώρας µας βρίσκεται στο επίκεντρο των προτάσεων και του Κωνσταντίνου Στεργίου, διευθυντή του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Ωστόσο, αντί να δημιουργήσει έναν επαρκή µμηχανισμό αλιευτικού ελέγχου,  η Ελλάδα, µε το νόµο 4256/2014, κατάργησε την ερασιτεχνική άδεια αλιείας, τη στιγµή που στη Γερµανία, για παράδειγµα, όλοι οι επίδοξοι ερασιτέχνες αλιείς περνούν από υποχρεωτικές εξετάσεις ιχθυολογίας και προστασίας των θαλασσών. «Η γιγαντωμένη και ανεξέλεγκτη ερασιτεχνική αλιεία αδειάζει τις ελληνικές θάλασσες. Τα ερασιτεχνικά αλιευτικά σκάφη φθάνουν τις 400.000. Κανείς δεν γνωρίζει τον πραγματικό τους αριθμό.

Η απελευθέρωση της ερασιτεχνικής αλιείας κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα.
Στις βόρειες Κυκλάδες, τα αποθέματα ειδών όπως η σκορπίνα, το φαγκρί, ο αστακός και ο σαργός έχουν μειωθεί κατά 80%.
Υπάρχει η δυνατότητα όλοι να αλιεύουν παράνομά .  Ακόμα και η εγκατάσταση του Συστήματος Δορυφορικής Παρακολούθησης (VMS) των επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών είναι ατελής, καθώς παραβιάζεται από συγκεκριμένα λογισμικά.

 

ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΛΙΕΥΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ

https://koinotitakatounas.gr/2019/11/11/miosi-tis-alievtikis-ikanotitas/

O συνολικός αριθμός των ελληνικών αλιευτικών σκαφών μειώθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, και συνεχίζει να μειώνεται έως και σήμερα. Γενικά, η αριθμητική μείωση του ελληνικού στόλου κατά τα προηγούμενα έτη οφειλόταν κυρίως στην έξοδο αλιευτικών σκαφών με οικονομική ενίσχυση, στο πλαίσια εφαρμογής του Κανονισμού του Συμβουλίου (ΕΚ) 1198/2006.

Κατά το έτος 2017 ενεργοποιήθηκε η πρόβλεψη του ΕΠΑΛΘ 2014 – 2020 για την οριστική παύση αλιευτικών δραστηριοτήτων, με την προκήρυξη του σχετικού Μέτρου, σύμφωνα και με τα όσα προβλέπει το Σχέδιο Δράσης που υποβλήθηκε με την Έκθεση Στόλου έτους 2016, και την ένταξη σημαντικού αριθμού σκαφών.

 

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *